Paelja


  50 min.         8-10 porcijų           vidējā


  • 2 Gallina Blanca Sēņu buljona kubiciņi
  • 500 g rīsu
  • šķipsniņa safrāna
  • 2 vistas filejas
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 6 lieli tomāti
  • 2 sarkani saldie pipari
  • 500 g tīrītu mīdiju
  • 500 g lielu, tīrītu garneļu
  • 2 ēdamkarotes maltas paprikas
  • 4,5 ēdamkarote olīveļļas
  • pētersīļu buntīte
  • 2 citroni

 

 
Pagatavot 1 l sēņu buljona. Uzvārīt 1 l ūdens, pielikt Gallina Blanca Sēņu buljona kubiciņus, samaisīt un pēc 5 min. noņemt no plīts.
 
 
Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizot un sīki sasmalcināt. Piparus nomazgāt, izņemt serdi un sagriezt nelielos kubiciņos. Tomātus nomazgāt, applaucēt vārošā ūdenī un nomizot. Mīkstumus sagriezt kubiciņos. Safrānu iemērcēt 1 tējkarotē auksta vārīta ūdens. Vistas gaļu sagriezt nelielos gabaliņos. Noskalot rīsus.
     
 
Uzkarsēt lielu pannu. Pannā ieliet 0,5 ēdamkaroti augu eļļas un ielikt vistas gaļu. Cept 2 min. no katras puses. Nenoņemot pannu no uguns, pārlikt vistas gaļas gabaliņus bļodiņā. Ieliet pannā vēl 2 ēdamkarotes eļļas, ielikt sīpolu, ķiplokus un saldos piparus. Periodiski maisot cept 4 minūtes. Pievienot atlikušo eļļu, papriku un rīsus. Ātri apmaisīt. Gatavot 2 minūtes.
     
 
Ielikt pannā tomātu mīkstumus, safrānu un tā izvilkumu. Samaisīt un sautēt 2 min. Ieliet pannā sēņu buljonu, uzvārīt, uzstādīt vidēju liesmu un gatavot, neuzliekot vāku, nemaisot, kamēr viss šķidrums nebūs iesūcies.
     
 
Iebērt paeljā garneles. Pārsegt pannu ar lielu folijas gabalu un gatavot 3 min., kamēr nav gatavas garneles. Mīdijas nomazgāt siltā ūdenī un iebērt pannā. Gatavot 3 min. Pētersīļus nomazgāt, nosusināt un sīki sagriezt. Citronus nomazgāt un sagriezt lielās daiviņās.
     
 
Apbērt paelju ar pētersīļiem. Virspusē uzlikt citrona daiviņas.
     
 

Paelja ir klasisks spāņu virtuves ēdiens. Dažādās Spānijas provincēs paelju gatavo dažādi. Jūras produktiem pievieno ne tikai vistas gaļu, bet arī cūkgaļu vai jūras zivju filejas. Taču visās receptēs tiek iekļautas šī ēdiena galvenās sastāvdaļas – tomāti, olīveļļa un rīsi kopā ar safrānu. Paelju gatavo un pasniedz lielā čuguna pannā, kam ir arī analoģisks nosaukums "paella".