Sēņu risoto


  1 stunda         4 porcijas           vidējā


  • 2 Gallina Blanca Sēņu buljona kubiciņi
  • 300 g Arborio rīsu
  • 200 g svaigu šampinjonu
  • 1 sīpols
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 20 g rīvēta Parmezāna siera
  • 50 g sviesta + 1 tējkarote
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 4 ēdamkarotes sausā baltvīna
  • sāls – pēc garšas

 

 

 

 
Pagatavot 1 l sēņu buljona no diviem Gallina Blanca Sēņu buljona kubiciņiem. Šampinjonus sagriezt plāksnītēs. Uzkarsēt pannā olīveļļu, cept sēnes, kamēr tās ir gatavas, 10 min. Uzlikt vāku un nolikt malā.
     
 
Sīpolu un ķiplokus notīrīt un sasmalcināt. Katliņā uzkarsēt sviestu un apcept tajā sīpolus, 7 min. Pievienot rīsus un gatavot, ik pa brīdim apmaisot, 2 min.
     
 
Pieliet baltvīnu un gatavot, kamēr vīns pilnībā nav iztvaikojis. Ieliet pusi no buljona daudzuma, gatavot maisot, kamēr viss buljons nebūs iesūcies. Pieliet atlikušo buljonu un gatavot maisot, kamēr viss šķidrums nebūs iesūcies. Tam būs nepieciešamas aptuveni 20 min. Noņemt no plīts.
     
 
Pievienot risoto apceptās sēnes, samaisīt un atstāt uz 3 min. Pievienot 1 tējkaroti sviesta un Parmezāna sieru. Samaisīt un pasniegt galdā.
     
 
Šim itāļu virtuves ēdienam neder jebkuri rīsi, tam der tikai tie rīsi, kas ir mīksti un labi izvārās, piemēram, itāļu šķirne Arborio. Šos rīsus pirms gatavošanas nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt, lai no rīsa graudiem nenoskalotos ciete, kam pateicoties var pagatavot tik maigas tekstūras rīsus.
     
 

Vīns ēdienam piešķir maigu un svaigu aromātu, turklāt, alkohols pilnībā iztvaiko.